Aleja 40 – postaw na śniadanie

Niedziela, 15 Marzec 2015

Śniadania to stosunkowo rzadko eksplorowany przez restauratorów zakres działania. Jednak, jeśli w Gdyni chcesz zjeść śniadanie na mieście, to warto zaglądnąć do restauracji Aleja 40. 

Dzisiaj, ramach cyklu Gdynia warto tu zjeść, czyli ciąg dalszy oceny gdyńskich lokali przez portal gdynianews.pl, przedstawimy restaurację Aleja 40. 

Jak trafić do Alei 40

Lokal położony jest w centrum Gdyni, choć leży nieco na uboczu głównych szlaków komunikacyjnych. Sama nazwa nawiązuje do adresu – Alei Piłsudskiego 40 w Gdyni. Pomimo tego, że lokalznajduje się niedaleko bulwaru nadmorskiego w Gdyni, można powiedzieć, że lokalizacja nie jest łatwa i wymagała od właścicieli ciekawego pomysłu na prowadzenie działalności. 

Ciekawą aranżację wnętrza w nowoczesnym stylu skandynawskim przełamano obiciami z materiału i poduszkami. Co więcej, udało się także uzyskać zamierzony efekt – jasności i prostoty. To zdecydowane nawiązanie do potrzeby słońca i światła, którego brakuje w innej prowadzonej przez właścicieli restauracji tj. „Como” zlokalizowanej w „Klifie”. Wadą tej restauracji w Gdyni jest niewielka przestrzeń, która może sprawiać, że może być tu trochę ciasno.  

Śniadanie – nisza na rynku

Aleja 40 postawiła na prowadzenie usług restauratorskich w dość rzadkiej dziedzinie - śniadań dla Klientów.  Tutaj 12 pozycji przeznaczonych na dobry początek dnia można zamówić przez cały czas działania lokalu – czyli od 8 do 22 w dni powszednie i od 9 do 22 w soboty i święta. 

Zdecydowanie, Aleja 40 to miejsce, gdzie serwują smaczne jedzenie w Gdyni. Jajecznica, kasza jaglana z dodatkami czy domowa granola z owocami i jogurtem to dania warte uwagi. Amatorzy tradycyjnych, choć bogatych śniadań, znajdą tutaj kanapkę klubową z grillowanym kurczakiem  z dodatkami, sałatkę ziemniaczaną czy frankfuterki z cebulką.

Aleja 40 – czas na włoskie jedzenie

Oprócz niezłych  potraw porannych ta restauracja w Gdyni serwuje także typowe dania kuchni włoskiej. Można zamówić makarony, pizzę i inne dania rodem ze słonecznej Italii. Śródziemnomorskie smaki w postaci owoców morza czy ryb  oraz dobre sałatki to zalety tej kuchni. 

Oprócz dobrej kuchni, lokal oferuje także obsługę Klienta na zadawalającym poziomie. 

Gdynia– warto tu zjeść. GdyniaNews.pl oceniła lokal Aleja 40 w skala punktowej od 1 do 6:

• Wygląd lokalu: 5
• Dania: 4
• Obsługa: 4
• Ceny: 4
• Klimat: 4
Ogólna ocena: 4,2