Marcin Popielarz z restauracji Biały Królik z nagrodą Szefa Roku Północnej Polski!

Wtorek, 19 Wrzesień 2017

Na ostatnim Gault&Millau Tour tego roku, który odbył się 18 września br. przyznano pięć regionalnych nagród dla najlepszych szefów kuchni z Pomorza, Kujaw, Mazur, Warmii, Suwalszczyzny i Podlasia. Każdą z restauracji nagrodzonych szefów warto odwiedzić, bo ich dania cieszą wszystkie zmysły.

Na wydarzenie do hotelu Sheraton w Sopocie przybyło ponad 150 szefów kuchni
z województwa kujawsko-pomorskiego, warmińsko-mazurskiego i podlaskiego. Wymieniali się doświadczeniem, podpatrywali najnowsze trendy kulinarne, próbowali też regionalnych produktów, z których zwycięscy szefowie kuchni przygotowali popisowe dania do degustacji wszystkich gości.

Regionalne nagrody Gault&Millau w pięciu kategoriach otrzymali:

  • Szef Roku – Marcin Popielarz, restauracja Biały Królik (Gdynia)
  • Szef Jutra – Paweł Stawicki, restauracja Mercato (Gdańsk)
  • Młody Talent – Tomasz Grota, restauracja Tu’gether (Sopot)
  • Kobieta Szef – Olga Lompa, Gospoda Galiny (Bartoszyce, Mazury)
  • Szef Kuchni Tradycyjnej – Mariusz Kucharczak, restauracja Natura w Rosevia Resort (Jastrzębia Góra)

Każdy z nagrodzonych pokazał po wręczeniu nagród swój kunszt kulinarny. Przy specjalnej mobilnej wyspie, przygotowali w ciągu 20 minut swoje popisowe dania. Były to m.in. gęś sous vide z puree z portulaką i jarmużem, chipsami z jarmużu, sosem z karmelizowanej pigwy i musem z aronii; marynowany łosoś z piklowaną dynią, dresingiem i olejem z rokitnika, czy żebro wołowe, z kwaśną śmietaną, truflą i jeżynami.

Dodatkowym wyzwaniem dla nagrodzonych szefów było przygotowanie takiej potrawy, która będzie inspirowana produktami i usługami Partnerów Gault&Millau. Podczas sopockiego Tour były to firmy: Callebaut (największy na świecie producent czekolady), Cheman (producent profesjonalnej odzieży gastronomicznej), Debic (producent wysokiej jakości produktów nabiałowych), Gastro Magic (największa w Polsce wypożyczalnia sprzętu gastronomicznego), Jaguar (producent luksusowych samochodów), Makro (sieć sklepów z najwyższej jakości produktami spożywczymi) i Marine Harvest (światowy lider w przetwórstwie łososi) oraz gościnnie: Ranczo Frontiera (producent ekologicznych mazurskich serów owczych), Gęsina Tradycyjna (wyborne wędliny i produkty z przydomowej wędzarni państwa Osojców z Pruszcza) i Piwo StaroGdańskie (piwo o smaku sprzed 50 lat, warzone według receptury piwowara Lucjana Iwanowicza).

Spotkania Gault&Millau Tour mają na celu podnoszenie poziomu kulinarnego w Polsce, integrowanie środowiska gastronomicznego oraz tworzenie płaszczyzny do wymiany wiedzy i doświadczeń.

 

Szef ROKU – MARCIN POPIELARZ, restauracja Biały Królik

Ukończył Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Gdańsku. Doświadczenie zdobywał
w restauracji sopockiego hotelu Sheraton, w londyńskiej Social Eating House, a także restauracjach
w Oslo - w Kolonihagen Frogner i słynnej Maaemo. Zwycięzca Plebiscytu Magazynu Kuchnia – Kucharz Odkrycie Roku 2015. Od kilku lat jest szefem kuchni w Białym Króliku. Tradycyjne smaki jego dań, ubrane w dodatki odpowiadające współczesnym trendom, zachwycają niepowtarzalnymi połączeniami. Sztukę komponowania dań na talerzu opanował do perfekcji, ale przyznaje, że nadal ją zgłębia. Znany jest ze swego zamiłowania do kuchni polskiej oraz regionalnej opartej o produkty oraz receptury z Kaszub, Kociewia i Żuław. Osobiście dobiera swoich dostawców, zwracając uwagę na najwyższą jakość żywności oraz sposób hodowli. W niewielkim zakątku tuż obok restauracji stworzył nawet własny ogródek, a warzywa w nim wyhodowane trafiają prosto na talerze „Białego Królika”.

W wolnym czasie, którego ma bardzo niewiele, ogląda futbol, filmy dokumentalne i podziwia sztukę użytkową, która go bardzo interesuje. A motto, które mu towarzyszy, brzmi: „Jesteś taki jak twój ostatni serwis”.

reklama
Najnowsze ogłoszenia Dodaj ogłoszenie
Gdańskie Biuro Genealogiczne

Gdańskie Biuro Genealogiczne

660616505
www,familypast.wixsite.com/familypast
Transport Polska- Holandia

Transport Polska- Holandia

+48 604 257 160
Projekt wnętrz

Projekt wnętrz

516-988-890