Nowy skwer przy placu Górnośląskiego

Poniedziałek, 18 Wrzesień 2017

Kiedyś był tam niezagospodarowany kawał posępnej działki. Dziś – nowe alejki, ławki i świeżo zaaranżowana zieleń. W części placu Górnośląskiego, przy popularnym targowisku i placu zabaw, powstał nowy, uporządkowany i estetyczny skwer. Może służyć jako miejsce odpoczynku czy spotkań sąsiadów, ale przede wszystkim sprawił, że kolejny fragment Orłowa zdecydowanie wypiękniał. A wszystko to dzięki Budżetowi Obywatelskiemu – skwer jest bowiem jednym z dwóch zwycięskich projektów w tej dzielnicy w edycji z 2015 roku.

Uregulowano skarpy, zlikwidowano stopnie, zasiano nowy trawnik i wytyczono ścieżki. Skwerek na Placu Górnośląskim, między przystankiem autobusowym a placem zabaw, zmienił się nie do poznania. Zakończyła się właśnie realizacja zgłoszonego do Budżetu Obywatelskiego 2015 projektu o nazwie „Estetyzacja terenu zielonego przy pl. Górnośląskim – etap 1”.

Koszt prac to blisko 180 tysięcy złotych, czyli więcej, niż cała pula Budżetu Obywatelskiego dla Orłowa w edycji 2015. Oznacza to, że dodatkowe pieniądze potrzebne do realizacji inwestycji zostały przekazane bezpośrednio z budżetu miasta.